Dit zijn de trends in het Internet of Things (IoT)

1 December 2021

 

Kun je geloven dat 2021 bijna voorbij is? We gaan de decembermaand in, dus tijd om in de trends van vorig jaar te duiken. Deze keer kijken we naar de trends van IoT, Internet of Things. Wat is er momenteel hot in de markt en wat kunnen we verwachten? Volg ons voor meer updates over trends in onze branche!

 

Het Internet of Things is slechts een van de vele moderne technologieën die we graag volgen en volgen. Technologieën zoals IoT zullen onze samenleving veranderen, maar ook de manier waarop we produceren. Deze technische trend bestaat al een paar jaar, maar ontwikkelt zich in een zeer snel tempo. We hebben het nu over een grote schaal van netwerken tussen computers en apparaten op alle mogelijke manieren. Tegenwoordig zijn we verbonden en delen we informatie digitaal en wereldwijd.

 

Ons leven is veranderd sinds het begin van de wereldwijde covid-19-pandemie die

niet alleen ons persoonlijke leven maar ook onze professionele ontwikkelingen beïnvloedde. We zijn misschien beperkt in persoonlijk contact, maar contact tussen apparaten is dat niet. Dit jaar hebben we gezien hoe online tools en apparaten verbonden blijven en hoe we bedrijven draaiende houden. Dit gaf een grote piek in de ontwikkeling van het internet der dingen en het werd voor velen een noodzaak. Maar zullen we deze trend zich in dit snelle tempo blijven zien ontwikkelen?

Trends in IoT op dit moment!

1. WFH, Werk vanuit huis

Thuiswerken is de norm geworden voor veel bedrijven en het werd een grote trend, niet alleen gericht op productie, maar wereldwijd in alle markten. Thuiswerken werd een stuk productiever dankzij de mogelijkheid om elkaar virtueel te ontmoeten, geautomatiseerde planningstools en vele andere toepassingen om ons verre werk gemakkelijker te maken. Maar hoe werkt dit voor productie-, industriële en logistieke bedrijven zoals wij? Dankzij IoT heeft Rompa Group onze productie op afstand kunnen monitoren, wat ons de geruststelling geeft dat alles soepel verliep terwijl we er niet fysiek waren. Natuurlijk zijn niet alle productielijnen geschikt voor monitoring op afstand en hebben ze nog steeds onze fysieke aanwezigheid nodig. Maar we zien wel een grote trend in het op afstand monitoren van onze productielijnen, dankzij IoT is dit een stuk eenvoudiger geworden.

2. M2M Automation

Machine-to-Machine communicatie is ook een van de grootste trends die we het afgelopen jaar hebben zien toenemen. Slimme trackers en sensoren zijn geïnstalleerd in bijna alle apparaten en gefabriceerde producten. Dit geeft ons de mogelijkheid om het apparaat van machine naar machine te laten communiceren. En met het gebruik van IoT-systemen zijn we in staat om alle beslissingen die op basis van data moeten worden genomen, te automatiseren. Beslissingen over vraag, voorraad en warehousing, maar ook verkoopprognoses voor bijvoorbeeld een bepaald seizoen. Dit alles zonder menselijke tussenkomst en gebaseerd op feiten en cijfers. Rompa Group integreerde het ERP-communicatiesysteem (Enterprise Resource Planning Software) voor onze producten en machines om M2M-automatisering te implementeren om de prestaties vast te leggen. Met de gegevens die van de machines worden verzameld, kunnen we ook de prestaties monitoren, voorspellen en verbeteringen zoeken.

3. Product Design

We zien een toenemende vraag naar gemakkelijke toegang tot onze producten en diensten. Een van deze diensten is ontwerpen. Met onze slimme apparaten en sensoren kunnen we zien hoe producten worden gebruikt en waar we de producten kunnen verbeteren voor een optimaal ontwerp.

4. Security

Beveiliging is een van onze topprioriteiten voor onze medewerkers, klanten en partners. Dit wordt gedaan door middel van authenticatie voor al onze systemen en applicaties en is van cruciaal belang om een hoog niveau te behouden, voor ieders veiligheid en privacy.

5. IoT Supply Chain

Naast warehousing en voorraadbeheer zien we IoT ook terug in onze logistieke dienstverlening. Dankzij de IoT Supply Chain Analytics kunnen we IoT en ERP combineren om een duidelijk zicht te hebben op de huidige supply chain. Onze trackers en sensor devices stellen ons in staat te allen tijde de locatie van de goederen te kennen. Dit samen met M2M maakt van elke beslissing een slimme beslissing op basis van de data die geanalyseerd wordt.

Hoewel deze 5 huidige trends erg populair zijn, weten we ook dat ze zich in een snel tempo zullen blijven ontwikkelen. Wij bij Rompa Group zorgen ervoor dat we elke stap volgen. Maar welke andere trends zijn er die ons in de toekomst te wachten staan? Hieronder geven we enkele van de trends waarvan we voorspellen dat ze in 2022 belangrijk zullen zijn.

Wat brengt de toekomst voor ons?

Vooruitkijkend zien we enkele trends in onze branche. Hieronder geven we je 2 trends die volgens ons belangrijk zullen zijn in 2022.

 

1. Veiligheid van werknemers

 

Bij Rompa Group doen we ons uiterste best om onze medewerkers veilig te houden, maar we

zoeken ook naar mogelijkheden om onze productielocaties nog veiliger te maken voor onze medewerkers. Het concept van implementatie van IoT in dit onderwerp is niet nieuw, maar we verwachten dat dit het komende jaar aan populariteit zal winnen. Enkele ideeën die we in de markt zien voor het optimaliseren van veiligheid bij medewerkers zijn:

 

– Draagbare trackers die hartslag en bloeddruk monitoren die een melding kunnen sturen wanneer het gevaarlijk is om te blijven werken.

 

– Sensoren binnen de site die het temperatuurniveau, luchtvervuiling, geluid en straling communiceren en ook waarschuwingen sturen wanneer het gevaarlijk is.

 

– Voorspellende onderhoudssensoren om mogelijke gevaren en storingen te voorkomen.

 

– Brandsensoren detecteren brand en kunnen ons op de hoogte stellen wanneer er een grote temperatuurverandering is.

2. Zichtbaarheid in Big Data dankzij IoT

 

De meeste IoT-trends zijn gebaseerd op data en analyses. De industriële Big Data wordt de leider in veel nieuwe benaderingen voor het concept van Industrie 4.0. Het algemene idee is om alleen te produceren op basis van nauwkeurige gegevens. Maar hoe verzamelen we deze gegevens? Hier komt IoT om de hoek kijken, met zijn trackers en sensoren om deze data te communiceren. Met dit alles zullen we een toename van het verzamelen van gegevens en een nauwkeurigere productie zien.

Connect with Rompa Group

Wat wordt volgens jou de volgende IoT-trend? Of wil je meer weten over dit onderwerp en hoe Rompa Group dit vertaalt in onze dagelijkse producties? Neem dan zeker contact met ons op! We komen graag in contact met onze lezers, laat ons weten wat u denkt dat de toekomst voor ons in petto heeft met betrekking tot IoT!