Groot, groter, grootst: spuitgieten van grote delen met Rompa Group

28 October 2021

Als we het hebben over grote spuitgietmachines en de productie van grote onderdelen, hebben we het eigenlijk over spuitgieten met een groot tonnage. Rompa Group exploiteert meer dan 30 grote kunststof spuitgietmachines, variërend van 1.000 tot 3.500 ton. Hoe groter het product, hoe meer kleine details nog belangrijker worden. Bij Rompa Group bieden we de juiste infrastructuur, kennis en innovatief machinepark. Deze machines staan ​​in onze vestigingen in Duitsland, Tsjechie , Mexico en China. Maar wat betekent grote tonnage? En waarom is Rompa Group een van de weinige fabrikanten die grote spuitgietmachines bedient? Lees er meer over in het artikel van deze week!

Wat bedoelen we met spuitgieten van grote tonnages?

Tijdens het spuitgieten gebruiken we extreem hoge druk om de kunststofhars in de holte van de mal te brengen. De benodigde hoeveelheid tonnage wordt beoordeeld door een klemkracht die we berekenen in tonnage. Het is de hoeveelheid kracht die nodig is om de twee helften van de mal aan elkaar te fixeren. Het tonnage dat nodig is voor een bepaald onderdeel is relatief eenvoudig te achterhalen: hoe groter het onderdeel, hoe meer tonnage er nodig is. In veel branches vind je grote vormproducten zoals grote kistencontainers en pallets. De auto-industrie heeft behoefte aan producten als bumpers en autostoelen. Deze producten zie je ook terug in onze huishoudelijke apparaten zoals airconditioners en wasmachines.

 

Soms hebben we het over injectiedruk en soms hebben we het over klemtonnage. Wat is het verschil en wat is de relatie tussen deze twee termen? Als we het hebben over injectiedruk, berekenen we de PSI, pond per vierkante inch. Dit aantal PSI is nodig om de gesmolten kunststoffen in de holte te injecteren. Als de druk precies goed is, rollen de producten met hoge kwaliteit uit. Als we het hebben over ‘de klem’ op een spuitgietmachine, hebben we het over de twee helften van de matrijs. Simpel gezegd, we willen deze helften met veel kracht bij elkaar houden terwijl we de kunststofhars injecteren. Dus wanneer de injectiedruk hoog is, moet de klemtonnage voldoende zijn.

Een productievoorbeeld

Onze productiefaciliteit in Duitsland bevindt zich naast een van onze klanten, Britax Römer, in de stad Leipheim. Dit is een van de productielocaties van Rompa Group die grote spuitgietproductie aanbiedt. De machines die in deze faciliteit werken, hebben een sluitkracht van 500 tot 1300 ton. Een van deze grote items zijn de kinderautostoeltjes die we voor Britax Römer produceren, de Dualfix i-Size. Veiligheid is de topprioriteit van Rompa Group en we maken al jaren producten met de juiste veiligheidsmaatregelen voor de auto-industrie. Meer weten over de samenwerking en de productie van dit specifieke product? Lees het dan zeker hier!

Materiaalkeuze

De materiaalkeuze heeft een grote invloed op de benodigde klemtonnage. We zien veel verschillende soorten kunststofhars. Deze worden gespecificeerd door verschillende kenmerken, zoals fysische, chemische en omgevingsbestendigheid. We selecteren het juiste materiaal op basis van de vereisten van de afgewerkte goederen. Alle verschillende kunststofpolymeren hebben hun eigen ideale verwerkingstemperatuur. Met de MFI (Melt Flow Index) kunnen we het vloeigemak van het gesmolten plastic meten. Dit geeft ons een duidelijke indicatie van de specifieke druk die we moeten uitoefenen om het ideale eindproduct te produceren volgens het ontwerp. Hoe hoger de MFI, hoe makkelijker het gesmolten plastic door onze spuitgietmachines stroomt. Dit betekent dat er minder druk nodig is door de gemakkelijke vloei van gesmolten kunststoffen.

Aanvullende diensten

We streven ernaar om de onderdelen zo min mogelijk te vervoeren vanwege de grootte van de afgewerkte goederen, daarom bieden we verschillende aanvullende interne services om het proces soepel en snel te laten verlopen. Enkele van de diensten zijn:

 

– Het logo schilderen of aanbrengen

– Montage van de onderdelen

– We kunnen aangepaste verpakkingen leveren

– Hot stamping en tampondruk is een optie.

Waarom kiezen voor Rompa Group?

Er zijn maar een paar kunststof spuitgietfabrikanten in de wereld die aanbieden om grote producten te produceren. Rompa Group is er trots op een van deze fabrikanten te zijn om deze service aan onze klanten aan te bieden. Grote spuitgietmachines nemen veel ruimte in beslag en hebben speciale apparatuur nodig om soepel te blijven draaien. Faciliteiten van Rompa Group die deze grote machines bedienen, hebben een geschikte fundering om machines van meer dan 45.000 kg bij elkaar te plaatsen. Maar denk ook aan de ruimte die we nodig hebben om grote onderdelen op te slaan als de pro kanaal is klaar voor levering. We hebben ons kunnen specialiseren in het spuitgieten van grote producten en bieden dit graag aan onze klanten aan.

 

Bij Rompa Group vindt u een breed scala aan spuitgietproducten. Denk aan dunwandig spuitgieten, zeer nauwkeurig spuitgieten, 2k spuitgieten en nog veel meer! Benieuwd naar nog meer voorbeelden? Of wilt u meer weten over het spuitgieten van grote producten en wat wij u kunnen bieden? Neem zeker contact met ons op voor alle benodigde details.