Kleuren en materialen combineren in één product: 2k spuitgieten

21 April 2021

Wat is 2k-spuitgieten?

‘Two shot’-spuitgieten, ook wel 2k-spuitgieten genoemd, is een fabricagetechniek waarbij twee verschillende polymeren of twee verschillende kleuren worden gecombineerd tot één kunststof onderdeel. De 2k spuitgietmachine geeft Rompa Group de mogelijkheid om één onderdeel uit twee verschillende kleuren of materialen aan te bieden. Bijvoorbeeld een combinatie van zacht en hard materiaal, zoals je tandenborstel die gemaakt is met een zachte grip.

 

De binding van de twee componenten gebeurt doordat ze in elkaar overvloeien of doordat het eerste component zo is ontworpen dat het tweede component mechanisch hecht. Door dit proces kunnen veel opties worden geïntegreerd in een gespuitgiet onderdeel. De chemische verbinding tussen de twee materialen zorgt voor een uitstekende hechting. Dit alles zonder de noodzaak om het thermoplastische deel chemisch voor te behandelen.

 

2k-spuitgieten vindt u in verschillende branches. Enkele van de industrieën die veel gebruik maken van 2k-spuitgieten zijn de automobielsector, medische industrie, elektronica, lucht- en ruimtevaart en vele andere markten.

Waarom 2k-spuitgieten gebruiken?

 

Bij het ontwerpen voor assemblage kan een montagestap worden geëlimineerd met het 2k-spuitgietproces. Dit betekent minder cyclustijd, een consistent proces en het vermijden van handmatig inbrengen. Door deze voordelen is het kiezen van een 2 componenten spuitgietproces kostenbesparend, maar biedt het ook geavanceerde ontwerpmogelijkheden en esthetische mogelijkheden. Om u een duidelijk beeld te geven van de voordelen, volgt hieronder een lijst waarom 2k-spuitgieten de juiste technologie zou kunnen zijn voor een onderdeel of product:

 

● Montagestap kan worden geëlimineerd.

● The parts are strongly bounded and fitted so the product becomes more durable.

● A wide choice in appearance and customization due to the many colour options.

● The manufacturing procedure is completed with one injection molding machine, this means less pre- and post-production processes.

Overmolding vs 2k spuitgieten

 

Wat is overmolding?

Overmolding is een techniek die wordt gebruikt om meerdere materialen te combineren tot één enkel onderdeel of product. Het eerste materiaal, ook wel het substraat genoemd, wordt tijdens het proces in de meeste gevallen geheel of gedeeltelijk bedekt door volgende materialen. Overgieten van plastic wordt in veel industrieën gezien, zoals de auto-industrie, huishoudelijke apparaten, medische apparaten en elektronische apparaten. De reden om overmolding in het fabricageproces te implementeren, is om een ​​onderdeel of product een zachte touch te geven.

 

Overmolding is geschikt voor productievolumes op kleinere schaal in vergelijking met 2k-spuitgieten dat geschikter is voor een grotere productieschaal. Tijdens het overmolding-proces moet het materiaal dat wordt gebruikt om te gieten afkoelen voordat het onderdeel wordt verwijderd. Bij 2k spuitgieten is het polymeer in de meeste gevallen nog warm en flexibel, waardoor we extra bewerkingen kunnen uitvoeren.

 

2k spuitgieten is populair voor het produceren van compacte en vrij kleine producten of onderdelen. Overmolding wordt in het algemeen gebruikt voor het produceren van grotere items. Over het algemeen kost het meer tijd om een ​​product met overmolding te maken, maar het is een prima oplossing voor vrij grote producten of onderdelen.

Rompa Group biedt beide oplossingen en we houden altijd rekening met meerdere technologieën om het beste eindresultaat voor het product of onderdeel te bereiken.

Welke materialen kunnen worden gebruikt voor overmolding?

De materiaalkeuze is een van de factoren om te bepalen welke technologie het beste is. Maar welke materialen zullen worden gebruikt, hangt af van verschillende vereisten zoals hechting, compatibiliteit, dikte, de zachtheid, enz. Hieronder enkele materialen die worden gebruikt voor het overgieten:

 

● HDPE, polyethyleen met hoge dichtheid. Dit materiaal heeft een hoge sterkte / dichtheidsverhouding en is recyclebaar.

● POM, Polyoxymethyleen. De beste optie voor precisie en heeft een hoge stijfheid.

● PMMA, polymethylmethacrylaat. Zeer geschikt voor lichtgewicht producten of onderdelen.

Welke materialen kunnen worden gebruikt voor insertmolding?

Voor 2k-spuitgieten zijn de elementen waarmee rekening moet worden gehouden meestal hetzelfde als bij insertmolding, maar 2k-spuitgieten geeft de mogelijkheid om verschillende materialen te gebruiken. Hieronder een lijst met materialen die kunnen worden gebruikt:

 

● Thermoplasten zoals polyethyleen, polystyreen en nylon.

● Thermosets zoals fenol en epoxy.

● Elastomeren. Een geweldige optie voor elastische producten of onderdelen.

● Natuurlijk rubber.

● Polyurethaan.

Is 2k spuitgieten geschikt voor jouw idee?

In sommige gevallen is het niet aan te raden om 2k spuitgieten te gebruiken, in het algemeen is het aan te raden om alleen het 2k spuitgietproces te gebruiken voor grote productievolumes. Voor deze technologie heb je een custom matrijs nodig voor de 2k spuitgietmachine, die in sommige gevallen niet rendabel zou zijn. Bij Rompa Group streven we ernaar om u het volledige pakket aan te bieden en zullen we voor elke productie altijd de meest geschikte oplossing kiezen. Misschien is het 2-shot-spuitgieten niet geschikt voor uw idee, maar we bieden veel andere oplossingen en technologieën. Bekijk zeker al onze technologieën die we hier aanbieden.

Dubbel spuitgieten bij Rompa Group

2K spuitgieten is slechts één van de vele technieken die Rompa Group aanbiedt. U kunt bij ons terecht voor een breed scala aan spuitgiettechnieken. Denk aan dunwandig spuitgieten, hoge precisie spuitgieten, overmolding en in-mould labeling. Rompa beschikt over een groot machinepark, met spuitgietmachines met een sluitkracht van 25 tot 4800 ton. Daarnaast beschikken wij over een moderne cleanroom productie van medische artikelen en een ESD ruimte voor montage.

 

We beantwoorden altijd graag al uw vragen over deze technologieën, dus aarzel niet om contact met ons op te nemen!