Onze toolshop: gespecialiseerde gereedschappen en mallen gemaakt door experts

9 Augustus 2021

De toolshop van Rompa Group wordt gebruikt voor het afstellen en repareren van specifieke matrijzen. Over het algemeen kopen wij onze matrijzen in bij onze specialist, maar het afstellen en repareren van de matrijzen doet u het beste in eigen beheer. Niet alleen omdat het efficiënter is omdat we een bepaald stuk niet terug hoeven te sturen naar de leverancier, maar ook door onze experts die vele jaren ervaring hebben in het maken van gereedschappen en specialisten zijn in het optimaliseren van onze matrijzen.

Voordelen van een in-house tool shop

Het hebben van een eigen toolshop is erg handig omdat Rompa Group streeft naar de hoogste kwaliteit van de producten die we vervaardigen. Dankzij onze toolshop kunnen we de volledige controle behouden en zeker zijn van onze matrijzen en gereedschappen. Rompa Group heeft een zeer fijne selectie van toolshop over de hele wereld met wie we samenwerken, maar met onze eigen toolshop houden we de lijnen kort wanneer we spuitgietmatrijzen ontwikkelen en wanneer de matrijzen gerepareerd of gewijzigd moeten worden. Dit maakt niet alleen het productieproces sneller door kortere levertijden, het maakt ook de kwaliteit van de gereedschappen zeer hoog. Het hebben van onze eigen toolshop zorgt ervoor dat onze productieprocessen voor spuitgieten en metaalspuitgieten (MIM) soepel verlopen. Meer weten over spuitgieten en MIM? Lees dan zeker onze artikelen over spuitgieten en MIM!

Wat vind je in onze tool shop?

Onze productielocaties in Tsjechië, China en Nederland zijn allemaal uitgerust met een toolshop. Onze toolshop bij Rompa NL is gespecialiseerd in het ontwikkelen van complexe gereedschappen. Denk aan matrijzen voor spuitgieten, metaalspuitgieten maar ook stempels voor ponsen of precisiemachines. Onze interne toolshop is gevestigd in Boxtel, Nederland en bestaat uit 750 m2 machines zoals CNC-frezen, EDM, vonkerosiemachines en slijpmachines. Hieronder geven we u aanvullende informatie over enkele van de machines die we hebben en hoe ze werken.

CNC frezen

Enkele van de belangrijke machines die Rompa Group in de gereedschapsruimte gebruikt, zijn de CNC-frees-/boormachines 3-assig en 5-assig, b.v. Hermle met robot/palletsysteem en CNC HSM (High Speed ​​machine), Yasda voor zeer nauwkeurig freeswerk. Deze machines geven ons mogelijkheden om niet alleen vorm te geven, maar ook om sleuven, gaten, pockets of inkepingen te maken. Over het algemeen begint het altijd met het maken van een goed ontwerp, daarna passen we de instructie toe in een CAS-systeem in 2D of 3D formaat, afhankelijk van het project. Van daaruit volgt de machine de instructies die door het ontwerp worden gedicteerd en maakt het stuk uit het specifieke materiaal dat is gekozen.

 

Bij Rompa Group hebben we zowel de 3-assige frees als de 5-assige frees. Dus wat is het verschil? Met behulp van onze 3-assige verticale frees beweegt de tafel in 2 richtingen, X en Y, om het werkstuk te positioneren. De derde is de Z-as. We verlagen of verhogen het snijgereedschap en maken onze 3-assige verticale frees compleet.

 

Alvorens over te stappen op de 5-assige frees, is er ook nog een 4-assige frees. De 4-assige frees heeft dezelfde eigenschappen als de 3-assige frees, maar heeft één optie toegevoegd. De 4-assige frees heeft de A-as en dit betekent dat de tafel rond de X-as kan draaien.

 

Net als de vorige molens heeft de 5-assige frees dezelfde eigenschappen en is er weer een toegevoegd. De 5-assige frees bestaat uit: X-, Y- en Z-as maar ook A- en B-as. Waar A om de X-as draait, draait B om de Y-as. Deze molen geeft ons de mogelijkheid om de meest complexe onderdelen te produceren of aan te passen.

 

EDM

EDM staat voor Electrical Discharge Machining, maar wordt ook wel vonkbewerking, draadverbranding of draaderosie genoemd. Het is een methode om materiaal van een werkstuk te verwijderen met behulp van thermische energie. Het EDM-proces is nogal complex en niet erg traditioneel als we denken aan het uitsnijden van een werkstuk. De EDM-methode is meer een duwend proces om in eenvoudige bewoordingen te zeggen. Een groot voordeel van het gebruik van EDM is de mogelijkheid om veel verschillende materialen te gebruiken, zolang ze maar geleidend zijn. Naast de vele materialen die we kunnen gebruiken, is het ook zeer delicaat, er is bijna geen kracht nodig.

 

Naast deze zeer innovatieve machines bestaat onze gereedschapswinkel uit slijpmachines, conventionele machines, meetgereedschappen en handgereedschappen voor een optimaal resultaat bij het bewerken van onze matrijzen.

 

Onze machines stoppen niet als de gemiddelde werkdag voorbij is, onze machines in de gereedschapswinkel gaan 24/7 door. Onze gereedschapswinkel in Boxtel wordt gerund door een team van specialisten. We hebben onze toolmakers, projectingenieurs en projectleiders. Ons team werkt nauw samen voor een gegarandeerde nauwkeurigheid bij het maken van gereedschappen. Wij zorgen ervoor dat onze opdrachtgevers kunnen rekenen op een uitstekende betrouwbaarheid en hoogwaardig gietwerk. Deze specialisten zorgen ervoor dat ze de volledige controle hebben en een hoogwaardige service behouden.

Van A tot Z

Wist u dat Rompa Group onze klanten een A tot Z service biedt? Naast het gespecialiseerde spuitgieten, kunnen we u ook helpen met het eerste ontwerp en andere processen, waardoor een idee van begin tot eind tot leven komt. De aanwezigheid van een eigen toolshop is een van de vele manieren waarop we onze klanten het volledige pakket kunnen bieden. Bent u op zoek naar een gespecialiseerde gereedschap- en spuitgietmaker? Neem dan zeker contact met ons op! Wij kunnen u adviseren, begeleiden en helpen bij uw idee of project.