Wat is kunststof overmolding?

15 April 2021

De mogelijkheden van spuitgieten zijn eindeloos, ook voor jouw organisatie. Binnen het spuitgieten zijn er meerdere processen en technieken waarmee een breed scala aan producten kan worden geproduceerd. Een van deze technieken is overmolding. In dit artikel vertellen we je daar meer over!

Wat is overmolding?

Bij overmolding worden verschillende matrijzen (mallen) gebruikt om tot een gereed product te komen. De productie van de subonderdelen is een standaard spuitgietproces waarbij kunststof dat aangevoerd wordt als granulaat of poeder, gesmolten wordt tot een massa en onder hoge druk wordt ingespoten in een matrijs. De holte van de mal is de vorm van het gewenste product.

 

De subonderdelen worden met de hand of met een robot in de mal geplaatst van een andere machine waar alle of een gedeelte van de onderdelen wordt omspoten met een ander kunststof materiaal.

 

Doordat het proces van overzetten tussen verschillende mallen vaak handmatig gebeurt, zijn de cycli vaak iets langer. Omdat handmatig werk langer duurt dan een volledig geautomatiseerd proces.

 

Bij Rompa Group zetten wij de producten vaak handmatig over tussen de verschillende mallen. Op deze manier hebben wij tijdens het productieproces nog meer zicht op de kwaliteit van de producten, en kunnen we deze ook blijven waarborgen.

 

Echter zijn sommige overzettingen tussen mallen bij ons wel geautomatiseerd. Hierdoor kan het productietempo omhoog, en kunnen we sneller en meer leveren aan de klant.

Waar wordt overmolding voor gebruikt?

De toepassingen voor overmolding zijn praktisch grenzeloos, en je komt elke dag overmolding producten tegen.

 

Spuitgieten met overmold-materialen wordt niet alleen gebruikt voor consumentenproducten, het heeft ook veel industriële toepassingen, waaronder (elektronische) behuizingen, medische apparaten en instrumenten, en producten voor de (militaire)luchtvaart- en automobielsector.

Wat is het verschil met traditioneel spuitgieten?

Het algemene concept van overmolding versus het standaard spuitgieten is vrij gelijkaardig, maar er zijn duidelijke verschillen tussen de twee processen. Bij overmolding wordt een kunststof onderdeel geproduceerd door middel van kunststof spuitgieten. Nadat het onderdeel is afgekoeld, wordt het in een andere mal geplaatst waar het vervolgens wordt bekleed met een ander kunststof materiaal.

 

Het proces van instertmolding is anders omdat daar een product wordt omhult in gegoten kunststof. Insertmolding is een iets sneller proces omdat de twee plastic materialen tegelijkertijd worden gegoten in dezelfde machine. Tijdens dit proces wordt de gesmolten kunststof in een mal gespoten en wordt een stuk ander materiaal in de mal gestoken om een ​​ingekapseld eindproduct te produceren.

 

Bij het standaard spuitgieten wordt het product in een en dezelfde machine gemaakt. Hier komt een gereed product direct uit de spuitgiet machine rollen.

 

Wilt u meer weten over de verschillende soorten spuitgieten? Lees dan hier ons artikel over de verschillende technieken spuitgieten die wij binnen Rompa Group gebruiken.

Overmolding bij Rompa

Bij Rompa Group gebruiken we overmolding voor het maken van verschillende producten. Bijvoorbeeld maken we een textielpistool zoals hiernaast te zien. Bij dit product wordt eerst het rode kunststof op een traditionele manier gespuitgiet, waarna het in een andere machine wordt geplaatst, en het zwarte zwarte rubber voor de grip op het handvat wordt gespoten.

 

Er zijn nog veel meer toepassingen voor overmolding mogelijk.

Meer weten? Neem dan contact met ons op.

In dit artikel hebben we het basisbegrip van overmolding uitgelegd, maar er is zoveel meer aan verbonden! Wil je weten hoe het overmoldings-proces bij ons wordt toegepast? Of ben je geïnteresseerd in meer informatie over dit onderwerp? Wij vertellen je er graag alles over! Wil je  hierover met onze specialisten spreken? Aarzel dan niet en neem contact met ons op! Wij van Rompa beantwoorden graag al jouw vragen en geven je graag aanvullend advies.